Birdpix - Fotograaf van de maand februari 2013


Hieronder volgt een interview van "Birdpix" met mij uit 2013.

Birdpix.nl is een landelijke website voor vogelfotografie.

 


Naam: Johan Scholtens
Leeftijd: 45 jaar
Woonplaats: Leerdam
Beroep: ICT-beheer
Andere hobby’s?: vroeger veel getennist, natuur in het algemeen, computers, verder ben ik nog penningmeester/boekhouder van een kerk
Gebruikte apparatuur: Canon 7D, 500mm F4, 300mm F4, 100mm 2.8 en verdere accessoires
Website: http://www.johanscholtens.nl

Foto’s op Birdpix


 


Waarom vogelfotografie?
Vogels zijn overal, prachtig van kleuren en vormen, kenmerkend in gedrag en geluid, veelsoortig en omdat ze zo moeilijk te benaderen zijn, voor fotografen het ultieme doel om ze toch zo dicht of mooi mogelijk in beeld te krijgen. Daarnaast is het voor mij een heerlijke ontspanning om alle zaken van het dagelijkse leven van me af te zetten en gewoon te genieten van die prachtige schepping die de totale rust, geborgenheid en bovenmenselijke volmaaktheid van de Grote Schepper weerspiegelt.


Totale perfectie van kleuren en vorm zijn duidelijk aanwezig bij een pestvogel.

 


Wat is het leuke aan vogelfotografie?
De spanning van het moment waarvan je weet dat het er mogelijk aan zit te komen, maar niet weet wanneer en in welke hoedanigheid. Daarnaast is het de uitdaging om, met name bij vliegbeelden of zeer onverwachte momenten, eigenlijk sneller te zijn dan de vogel die je wilt fotograferen. Absolute controle over jezelf en je fototoestel is dan een vereiste.


Bij dit soort snelle vogels is het van belang snel en gecontroleerd te reageren.

 


Wat zijn de minder leuke kanten?
Tijd. Met een volledige baan, een gezin met drie kinderen en een aantal nevenfuncties, is het balanceren tussen deze zaken en fotografie. Gelukkig heb ik een aardige baas en bazin ;-)
Verder is het af en toe wel afzien hoor met koude of hitte. Urenlang in kou en wind moet je er wel voor over hebben. Goed kleden is van uiterst belang!


Basaltblokken aan de rand van het IJsselmeer. Het vroor stevig en er stond een harde wind. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van HDR-techniek. Daarmee kun je contrasten overbruggen en worden zowel de donkere als lichte delen goed belicht. Met ijs in de volle zon wel zo handig!

 


Wat is je specialiteit?
Ik denk met name vliegbeelden. Vanuit een perfectionistische inslag probeer ik altijd het uiterste uit mijn hobby of werkzaamheden te halen. Voor mij zijn vliegbeelden van vogels toch wel de hoogste uitdaging; hoe kleiner de vogel, hoe moeilijker het wordt. Daarnaast zijn vogels misschien wel op hun mooist als de vleugels zijn uitgeslagen.


Vogels vind ik op z’n mooist als ze vliegen. De uitdaging is om dan op het juiste moment af te drukken.

 


Wat kenmerkt jouw foto’s?
Ik ben nogal weg van kleuren. De kleuren in de natuur zijn subliem en lopen perfect in elkaar over. Nergens zie je een kleurenprofiel die niet klopt. Lijnen en vormen, alles is uitmuntend geschapen.
Dat probeer ik ook over te brengen via mijn foto’s. Omdat ik ook andere vormen van fotografie uitvoer, komt dit bijv. zeker goed naar voren in macro-fotografie, maar ook bij landschap- en vogelfotografie kun je veelal niet anders dan onder de indruk komen van wat je ziet.


Het wonderlijke laten zien d.m.v. macrofotografie; zo maar een paar druppels aan een graspriet.

 


Hoe werk je meestal?
Heel verschillend. Dat kan van gewoon een stuk lopen of rijden zijn, tot het doelgericht afgaan op een onderwerp. Ik heb geen schuilhut of tent, maar wel een tuin waar heel veel vogels op afkomen. Daar heb ik al veel mooie foto’s kunnen maken. Omdat je voor jezelf de lat steeds hoger gaat leggen, sluit ik niet uit dat in de toekomst een schuiltent of camouflagenet aangeschaft gaat worden. Daarmee openen zich toch weer vele andere mogelijkheden.


Ik ben gewoon met de fiets langs de kant van een weiland gaan staan. Deze ransuil ging tegen het eind van de avond jagen.

 


Hoe probeer je verstoring te voorkomen terwijl je die mooie foto maakt?
Je leert al snel als fotograaf dat verstoring je niet verder helpt, integendeel. Als mens hebben we al teveel kapot gemaakt in de natuur. Wat ik vaak zie is, dat niet alleen het vogeltje dat wegvliegt het probleem is, maar veel meer nog: platgelopen (riet)velden, achtergebleven afval, loslopende honden, etc.
We leven in een zeer dichtbevolkt land, waarbij het belangrijk is respectvol met de natuur om te gaan. De meeste serieuze fotografen realiseren zich heus wel dat de kans op een goede foto toeneemt naarmate het onderwerp rustiger benaderd wordt.


Als je een zwaan rustig benadert dan gaat hij ongestoord verder met veren poetsen.

 


Hoe en wanneer ben je begonnen met fotograferen?
Ik ben jaren geleden begonnen met fotograferen van natuur in het algemeen. Denk daarbij aan landschap- en macrofotografie. Toen het digitale tijdperk in de fotografie opkwam, kocht ik al snel mijn eerste digitale fototoestel, een compactcamera. Ik vond de mogelijkheden onbeperkt en de combinatie met mijn hobby ‘computers’ was al snel gelegd.
Al fotograferende zag ik ook veel vogels, maar ik ontdekte al snel dat die buiten mijn bereik vielen, zowel letterlijk als figuurlijk. Uiteindelijk was de drang om ook vogels te gaan fotograferen zo groot geworden, dat ik eind 2009 besloot een spiegelreflexcamera aan te schaffen en in 2010 een 300mm lens. Daarmee ging een wereld voor me open en al snel werd vogelfotografie toegevoegd aan mijn passie. Eind 2012 kon ik een 500mm lens aanschaffen.


Met een telelens heb je in de natuur veel meer mogelijkheden. Een slootje-springende reebok zie je ook niet elke dag!

 


Wat zijn je favoriete plekken?
Mijn eigen achtertuin en in het voorjaar de Zouweboezem en verder de directe omgeving van mijn woonplaats Leerdam (tussen de rivieren Lek, Waal en Linge) . Er komen veel vogels voor, het is vertrouwd, je kent de plekjes, dat is belangrijk voor vogelfotogafie.
Ik woon ook niet zover van de Biesbosch, wat een prachtig vogelgebied is.
Afgelopen jaar in Zevenhoven geweest; een aanrader!


In onze eigen achtertuin al heel wat mooie foto’s kunnen maken.
Soms is het jammer dat Birdpix geen foto’s met aangeboden voer plaatst, want hoe vaak krijg je zo’n situatie nou voor de camera?

 


Wat is je droomsoort/-gebied?
Heb ik niet, wat mij betreft is elke vogel een droomsoort, van goudhaantje tot zeearend, iedere vogel heeft zijn eigen mooie kenmerken. Dat wil niet zeggen dat ik geen speciaal gevoel krijg bij het fotograferen van wat minder voorkomende of fraaier gekleurde vogels. Ik heb één keer een mannetje-wielewaal goed kunnen fotograferen in Nederland, dat vergeet je niet zo snel meer …


Elke soort kan een droomfoto opleveren. Een gewoon pimpelmeesje in bad levert een leuke foto op.

 


Wat zou je nog graag doen op fotografeergebied?
Foto-stacking. Onlangs een presentatie bijgewoond van een gevorderde fotograaf hierin. Ongekende beelden levert dit op bij macro-fotografie. Voor mij een van de doelen van fotograferen: beelden laten zien die je feitelijk niet met het blote oog kan waarnemen omdat de onderwerpen te klein zijn of omdat het te snel gaat (vliegende vogels).
Verder wil ik meer met lichtinval gaan doen. Een voorbeeld hierbij van een drinkende groenling met vallende druppels. De laagstaande winterzon in combinatie met de schaduwen maakt deze foto toch wat specialer.


Licht is mede bepalend voor een goede foto. Met of zonder zon levert in dit geval totaal andere beelden op.

 


Heb je een fotograaf die je erg inspireert?
Heel erg veel. Je ziet dat veel fotografen zich toch wel specialiseren in het fotograferen van bepaalde soorten vogels of vormen van fotografie. Ik bekijk bijna altijd de exif-gegevens en heb daar veel van geleerd.

 


Doe je aan andere vormen van fotografie?
Jazeker, zoals gezegd ook landschaps- en macrofotografie. Van beide vormen kan ik nog altijd bijzonder genieten. Vooral bij macro merk ik dat mensen nogal eens erg onder de indruk zijn van wat er op de foto’s afgebeeld staat. Omdat de moderne samenleving verder van de natuur is af komen te staan, hebben mensen soms geen idee hoe wonderlijk de natuur in elkaar steekt.


Macrofotografie kan indrukwekkende beelden opleveren.

 


Heb je een leuke anekdote?
Ja, wel meerdere, maar een van de opvallendste momenten speelde zich afgelopen zomer af in onze eigen achtertuin. Het was warm en ik zat onder een boom in de schaduw wat te lezen, toen ik plotseling de vogels hoorde opschrikken. Vanuit de tuin van de buren schoot een sperwer op met een krijsende mus in z’n poten. Hij kwam recht op me af, vloog twee meter voor me over de tafel heen en verdween in een boomgaard achter onze tuin. De foto staat alleen op m’n netvlies gegrift …


Met landschapsfotografie kun je alle kanten op. Maak vooral gebruik van het mooie avond- of ochtendlicht. Deze foto is gemaakt rond 6:00 uur ’s ochtends.

 


Wat vind je van Birdpix?
Een prachtig platform voor de meer gevorderde fotograaf. De selectiecommissie, bestaande uit moderators, stelt hoge eisen aan de foto en daarmee is het niveau aanzienlijk te noemen op Birdpix. Niettemin ben ik ook ergens begonnen en door te kijken en te lezen op deze website ben ik o.a. gekomen waar ik nu ben. Je leert verder heel veel over vogels zelf, ook erg belangrijk!
Verder mag er wat mij betreft af en toe wat kritischer commentaar gegeven worden, zowel in positieve als negatieve zin, maar hou het wel opbouwend gericht en reageer respectvol; ieder heeft zijn of haar niveau, kennis, kunde én mogelijkheden.
Tenslotte hoop ik dat het aantal te geven nominaties per 24 uur in de toekomst wat opgeschroefd kan worden naar bijv. 5 stuks. Het is leuk om ze te geven én te ontvangen. Je foto wordt er min of meer toch op beoordeeld (m.n. door jezelf…) zoals ze te zien zijn op foto van de dag, week, maand en jaar. Er worden gewoon teveel mooie foto’s per dag ingestuurd om maar twee nominaties te verdelen.

 


Heb je een tip voor andere fotografen?
Wees creatief en probeer eens een foto te maken die de standaard te buiten of te boven gaat. Dit zal lang niet altijd lukken, maar je kunt er wel naar streven. Volhouden is het advies dus.
Ontdek je eigen omgeving! Voor bijzondere vogels moet je misschien wat verder weg zijn, maar voor een bijzondere foto is dat niet noodzakelijk!
En verder: geniet gewoon van de momenten, ook al is het resultaat mogelijk niet altijd wat je er van verwachtte. Wat je zelf beleefd hebt, neemt niemand je af.


Een gewone vlieg op een piepkleine paddestoel laat de vlieg sterk uitvergroten.

 


Waarom is dit je beste foto?



 

Allereerst is dit mijn hoogst-genomineerde foto op Birdpix. Daarmee geven andere fotografen te kennen dat ze dit een bijzondere opname vinden. Ik denk wel dat het een moment is wat wellicht nog niet eerder op deze manier gefotografeerd is (althans op Birdpix). Je krijgt weinig kans om een unieke foto te maken.

 


Hoe heb je hem genomen?
Zittend in een stoel, vanuit de hand en in mijn eigen achtertuin! Iedere dag komen er wel eksters in de tuin en dagelijks zag ik in een fractie van een seconde dit moment. Lange tijd met een plan bezig geweest om uiteindelijk tot dit resultaat te komen. Het geeft enorm veel voldoening als het uiteindelijk toch lukt!

 


Welke foto zou je nog heel graag willen maken?
Een heleboel: vis- of zeearend met een gevangen vis in de poten, een vliegende wielewaal, parende ijsvogels, slechtvalk die een duif aanslaat, veel vogels in vlucht, een gaai zoals mijn eerder besproken eksterfoto, een sperwer die over de tafel heen vliegt met een prooi in z’n poten...

 

  
Designed by Johan Scholtens © 2023; many thanks to Gretha, Martijn, Remco & Jeroen